Vistas de página en total

lunes, noviembre 3

Bolivia som kapital av narkotika (los tiempos, cochabamba, bolivia)
Som en fortsättning på de stora dragen i hans utrikespolitik, regeringen i strävan mot socialismen har beslutat asestar ett hårt slag mot våra förbindelser med Förenta staterna att upphöra med verksamheten för Drug Enforcement Administration (DEA), mot narkotika byrå av landets norr. De argument som presidenten Evo Morales stöder hans beslut är samma med att motiverade sin tidigare offensiv mot: den påstådda politisk inblandning, spioneri och finansieringen av "medborgerligt-prefekturernas kupp."
Liksom i tidigare fall, beslutet att Morales har tolkats av vissa analytiker och oppositionsledare som "ett misstag". Det är, det skulle vara just en enkel avvikelser som orsakats av den "dåliga råd" missuppfattning av verkligheten eller, ännu värre, en president snäsa. Men med tanke på bakgrunden till fallet verkar det som om det är snarare en logisk fortsättning av en rationell utrikespolitik som svarar mot specifika mål och en geopolitisk strategi som med viktiga allierade i ordning på det yttre planet.
Vad skulle behandlas i detta sammanhang är att Bolivia befästa sin redan viktig roll på världsscenen som en av de pivots av ett internationellt politiskt projekt vars huvudsakliga mål är att förstöra USA: s hegemoniska roll i vår kontinent och i världen och ersättas med ett system "multipolär". De nätverk av allianser vävda av den bolivianska diplomati med länder som Ryssland och Iran, som i sina respektive områden av betydelse att gå vidare efter samma mål, är en grundläggande del av denna strategi.
Det är ingen tillfällighet, varför, som ett förspel till utvisning av DEA har framsteg gjorts i förhandlingarna med Ryssland för att landet intar den plats som lämnar USA i vårt land. Konsekvenserna av detta anpassningen av Bolivia med en stark anti-axeln kommer naturligtvis många och komplexa. På det ekonomiska området, de har redan börjat att märkas genom att ta bort vårt land från listan över förmånstagare i handelsregistret Preference Act för de andinska länderna (ATPDEA). Men i det här fallet, de negativa följderna kan bli ännu värre. Det är uppenbart att glansdagar i Bolivia haft i verksamheter med anknytning till framställningen av och handeln med kokain och andra droger utan tvekan ta emot nya impulser.
Bolivia tenderar att bli ett slags kapital från narkotikahandel, och det kan bara sätta dire resultat. Vi gör framsteg, därför farligt territorium. Den virtuella legalisering av narkotika handeln tenderar att få status som statlig politik och det är något som i dagens värld kan vi vara säkra, inte förblir ostraffade.

No hay comentarios: