Vistas de página en total

miércoles, septiembre 16


barroso reelecto por otros cinco años en la Unión Europea

Det svenska ordförandeskapet välkomnar att Europaparlamentet med en bred majoritet godkänt Barroso som ordförande i kommissionen.

– Jag är glad att Europaparlamentet idag godkände rådets enhälliga nominering av José Manuel Barroso som ordförande i Europeiska kommissionen, sade Europeiska rådets ordförande Fredrik Reinfeldt.
– Jag gratulerar José Manuel Barroso till den formella nomineringen. Det ger oss den stabilitet vi behöver för att till fullo fokusera på viktiga utmaningar såsom den finansiella och ekonomiska krisen och klimatförändringarna. Det är också viktigt för de fortsatta förberedelserna för en ny kommission.

Stats- och regeringschefer nominerade Barroso i juni

Vid Europeiska rådet den 18-19 juni nominerade stats- och regeringscheferna enhälligt José Manuel Barroso för ytterligare en mandatperiod som ordförande i kommissionen.

Nomineringen innebär att Barroso kan fortsätta arbetet att tillsammans med ministerrådet föreslå övriga ledamöter i kommissionen. Europeiska kommissionen ska därefter godkännas av Europaparlamentet och ministerrådet innan den tillträder.

Innan den föregående mandatperioden 2004-2009, var Barroso under åren 2002-2004 premiärminister i Portugal. Han är författare till ett flertal publikationer inom områdena statsvetenskap, internationella relationer och EU.

No hay comentarios: