Vistas de página en total

domingo, septiembre 27

la feria del libro gran suceso con España como invitada

Bok & Biblioteksmässan 24-27 september 2009 | Svenska Mässan Göteborg | www.bok-bibliotek.se | press@bok-bibliotek.se [Photo]
Spansk succé och rekordmånga program!

– Det har gått fantastiskt bra i år! Vi har haft fler programpunkter än någonsin. Det har varit väldigt god stämning, mycket folk och inga större problem, säger Bok & Biblioteks vd Anna Falck.

I år har Bokmässan haft mer 2 700 programpunkter med över 2 100 medverkande under de fyra dagarna.

Spanien – en succé
– Vi är väldigt nöjda att vi har varit med på den 25:e Bokmässan i Göteborg. Det har varit en möjlighet för oss att visa Spaniens kreativa och förlagsmässiga styrka. Både av tradition och i dagsläget är den spanska förlagsvärlden och litteraturen bland de viktigaste i världen. Det som mest utmärker Bokmässan i Göteborg är att den är så livfull och att publiken visar ett sådant stort intresse, säger
Rogelio Blanco Martínez, direktör, avdelningen för böcker, bibliotek och arkiv vid Spaniens kulturdepartement, som hoppas att Spaniens medverkan på Bokmässan leder till fler översättningar av spansk litteratur till svenska, och vice versa.

– Det finns en stor potential i den spanska litteraturen, framför allt i den yngre generationen. Jag tror att de unga spanska författarna kommer att göra sig hörda långt utanför Spanien, säger han.

Även
Antonio María Ávila, direktör för Spanska förläggarföreningen, är nöjd med Spaniens deltagande på årets mässa.
– Det har varit glädjande att se så mycket folk på våra seminarier. Eftersom publiken betalar för att gå på seminarierna tyder det på ett stort intresse. De spanska förlag och litterära agenter som har kommit är också mycket nöjda. De har knutit många nya kontakter och jag vet att två-tre nya rättighetsaffärer redan är på gång.

25-årsjubileet
Bokmässans 25-årsjubileum har firats på många sätt, bland annat med tårtkalas, med presentutdelning till utställare som varit med under samtliga år – och inte minst med en jubileumsbok: Boken om Bokmässan.

– Jag tycker att jubileumsåret har varit en succé och det gör mig inspirerad till att satsa på 30-årsjubileet! säger
Bertil Falck Bokmässans grundare.

Norge straffade Sverige
Norska författare är bättre än svenskar. Det bevisade de i lördagens fotbollsmatch på Heden i Göteborg mellan svenska och norska författarlandslagen. Norge avgick med segern 3-1 efter bl a två straffmål. Matchen var en del av Norges satsning på Bokmässan.

Fler agenter
Inför årets Bokmässa gav Bok & Bibliotek tillsammans med Kulturrådet ekonomiskt stöd till utomnordiska förläggare och litterära agenter som ville besöka mässan. 20 personer fick möjligheten att komma till Göteborg. Syftet var att öka kunskapen om svensk litteratur i den internationella förlagsbranschen och stärka svenska författares möjligheter att genom översättningar nå en utländsk läsekrets.

– Många har redan hört av sig och vill komma tillbaka nästa år. ”Jag kan inte förstå varför jag inte varit här tidigare”, har flera sagt till mig. Jag har även talat med många svenska förlag som berättar att de haft fler möten än tidigare, tack vare att det har varit fler utländska agenter här i år. Om Bok & Bibliotek är intresserade av en fortsättning, så är vi det också, säger
Helen Sigeland, projektledare på Kulturrådet.

Afrika i fokus 2010
Nästa år sätter Bokmässan Afrika och den afrikanska litteraturen i fokus.
– Afrika på Bokmässan 2010 blir det största mötet i Norden på flera årtionden med
kontinentens enastående rika litteratur och kultur. Vi vill att Afrika ska vara synligt överallt i Göteborg i september 2010, säger
Carin Norberg, direktör för Nordiska Afrikainstitutet, som är Bok & Biblioteks samarbetspartner kring nästa års tema. Bokmässan 2010 äger rum den 23 – 26 september.

Statistik för Bokmässan 2009, klicka här >>

För frågor kontakta
Birgitta Jacobsson Ekblom, informationschef, Bok & Bibliotek,
bje@bok-bibliotek.se,
tel 031-708 84 05, 0701- 61 65 09

No hay comentarios: