Vistas de página en total

martes, septiembre 1

ha sido una visita de trabajo.
rodríguez zapatero y el primer sueco preparan traspaso
la crónica en sueco tal cual aparece en informe diplomático

Zapatero på besök i Sverige

I dag, måndag, träffades statsminister Fredrik Reinfeldt och Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero i Stockholm. Mötet handlade framför allt om den ekonomiska krisen och höstens klimatförhandlingar, men också om Spaniens förberedelser för sitt EU-ordförandeskap som kommer direkt efter det svenska.

- Vi kommer att ha ett nära samarbete för att överlämna ordförandeskapet till Spanien. Vi är också tacksamma för att få tillfället i dag att diskutera det som kommer att bli en diger höst: Klimatförhandlingarna och G20-mötet i Pittsburgh där vi förutom ekonomiska frågor också kommer att diskutera finansieringen av klimatarbetet, sa Fredrik Reinfeldt på en presskonferens med Zapatero efter mötet.

Han berättade att de talat om vikten av ett europeiskt ledarskap i klimatarbetet och hur man gått före i fördelningen av utsläppsminskningar inom EU. Statsministern menade också att EU nu måste anstränga sig för att resten av världen ska göra större åtaganden när det gäller att minska växthusgasutsläppen inför klimatmötet i december.
- För att tvågradersmålet ska hållas behövs dubbelt så stora åtaganden för år 2020 än vad som finns i dag, sa Fredrik Reinfeldt.
Tvågradersmålet, som länderna i Major Economies Forum ställde sig bakom i början av juli, innebär att den globala temperaturen högst får öka två grader jämfört med förindustriell nivå.

- Vi har också diskuterat ekonomi och G20-mötet i Pittsburgh där mycket av finansiella regleringsfrågor kommer att tas upp, sa Fredrik Reinfeldt.
Statsministern berättade också att han och premiärminister Zapatero talat om höstens institutionella utmaningar, med en ny ordförande för EU-kommissionen och nya kommissionärer.

Premiärminister Zapatero sa på presskonferensen att han var nöjd med arbetsdagen.
- Vi har talat mycket om europeisk ledning. Det är en ledning som nu ligger på Sverige och som sedan kommer att ligga på Spanien. Jag tror att vi måste samarbeta för att möta utmaningarna; att komma ur lågkonjunkturen och att förnya de ekonomiska strukturerna.

No hay comentarios: