Vistas de página en total

viernes, julio 22

al menos un muerto. varios heridos en una explosión hace menos de media hora en Oslo, Noruega


Två kraftiga explosioner har inträffat i Oslo.
Minst en person ska ha dödats och många skadats, samtidigt är  byggnader i regeringskvarteren totalt förstörda.
– Det smällde utav helvete, säger ett vittne till Aftonbladet..
Det stiger svart rök från byggnaderna i Oslo efter att en våldsam explosion inträffade i den norska huvudstaden vid 15.20-tiden på fredagen.
– Vi satt i en lägenhet när det helt plötsligt bara gungade till och smällde av utav bara helvete. Vi ser hela regeringsbyggnaden och det är helt utsprängt. Det ligger glas överallt. Vi kom till platsen före polisen och såg mer än vi ville, säger Rickard Hiljanen som är i Oslo på semester och bor nära regeringsbyggnaden.
– Det ser ut som att det skulle kunna vara en bilbomb. Det stod en bil där utanför som var helt utsprängd, fortsätter Rickard Hiljanen.

”Som på film”

– Det lät som en explosion på film, mycket större än man tror, säger Daniel Holmström, som jobbar på bank i Oslo.
Han fortsätter:
– Det luktar väldigt mycket rök och just nu för polisen bort oss härifrån.

Kan smälla igen

Bara en halvtimme efter den första explosionen ska det ha smällt ytterligare en gång, nu på Stortinggatan, enligt NRK. Minst en person uppges ha avlidit, och många är skadade.
Enligt norska medier uppmanar polisen människor att hålla sig borta från områden där det exploderat.
– Det kan komma flera bomber, säger polisen till Dagbladet.

Flera skadade

Flera personer är skadade, skriver norska tidningen VG.
– Jag ser att det har blåst ut fönster i tidingen VG:s byggnad och fönster i regeringskvarteret. Det ligger folk på gatan som blöder. Det är glas överallt. Det är helt kaos här. Fönster har blåsts ut i alla närliggande byggnader, säger NRK-journalisten Ingunn Andersen som befann sig i närheten.
Flera byggnader ska ha behövt evakueras, skriver VG.

Oklart vad som hänt

Enligt en AP-reporter på plats ligger minst en person, en ung man, och blöder på gatan i området.
Det är fortfarande oklart vad som har orsakat explosionen, men enligt flera vittnesuppgifter är det troligt att det rör sig om en bilbomb.

Statsminister Jens Stoltenberg, vars kontor ligger i regeringsbyggnaden, ska vara oskadd och förd till säkerhet, enligt NTB.

Många svenskar

Så många som 50 000 svenskar kan befinna sig i den norska huvudstaden, enligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden och ställföreträdande ambassadör.
– De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT.
Den svenska ambassaden ligger inte nära explosionsplatsen.

Carl Bildt stöttar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har ännu inte gått att nå för en kommentar, men skriver på sin Twitter: "Följer konsekvenserna av explosion i Oslo. Var snabbt i kontakt med min norska kollega. Nordisk solidaritet."
– Carl Bildt har haft kontakt med Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe och erbjudit hjälp. Hur den kan se ut är för tidigt att säga. Carl Bildt har givetvis beklagat det inträffade, säger Anders Jörle på utrikesdepartementet till Aftonbladet.  

No hay comentarios: