Vistas de página en total

domingo, noviembre 2


Barack Obamas kampanj har varit extremt intensiv och fokuserad vilket varit nödvändigt med tanke på hans korta politiska karriär. Obama har bara några år i delstatskongressen i Illinois bakom sig och knappt fyra år i senaten i Washington, varav han varit frånvarande över hälften för presidentvalskampanjen.För Obama gick det inte att bygga upp den politiska erfarenheten ytterligare, det handlade i-stället om att utnyttja detta "möjlighetens fönster".

Det är demokraternas år med en impopulär republikansk president som inte kan söka återval och en stark önskan om förändring. Om fyra år kommer kanske inte chansen tillbaka.Och detta val har bjudit på all den dramatik i kandidatfältet som tidigare saknats. En svart presidentkandidat (Obama), en kvinnlig presidentkandidat (Clinton), en äldre manlig presidentkandidat (McCain) och en kvinnlig vicepresidentkandidat (Palin).Hur valet än går skrivs historia - antingen väljs en svart man för första gången till president eller så blir en kvinna för första gången vicepresident.Med Barack Obama som president vänds ett blad i amerikansk historia som många bara för fyra år sedan trodde var omöjligt.

Men vad betyder valet för kvinnorna som hoppats att få se en förändring där topposterna inte för alltid är vikta för män?Hillary Clinton fick nästan lika många röster som Obama under primärvalskampanjen - 18 miljoner - men fick också ta emot mycket stryk som kan betecknas som sexistisk och som innefattade hennes "trista" byxdresser. När Sarah Palin blev vicepresidentkandidat lanserades hon som en tuff vildmarksguvernör med fem barn men beskrevs under resans gång som en okunnig, småflirtande, vinkande, älgjagande, designklädd Barbie.Amerikanska valkampanjer paketerasför hundratals miljoner dollar med tv-reklam och välstylade manliga kandidater som inte drar på sig ett par sockor innan stylisten fått säga sitt. Men det är mindre utmanande - och mindre påtagligt - än när en kvinna väljer bland dyra nyinköp i valgarderoben.

När Geraldine Ferrarro valdes till demokratiske presidentkandidaten Walter Mondales vice 1984 var den allmänna meningen att dörren för alltid hade öppnats för kvinnor i presidentpolitiken. Sanningen blev att dörren slogs igen efter valförlusten och inte öppnades förrän i år, 24 år senare.Hillary Clintons besvikna väljare har radat upp sig bakom Barack Obama trots att Obama inte valde Clinton till sin vice. Det handlar om sakfrågorna - Clinton-väljarna står ideologiskt långt ifrån John McCain och delar inte Sarah Palins antiabort-inställning och motstånd mot sexualundervisning i skolan.Men för att vinna Hillary-kvinnornas stöd på sikt - och för ett eventuellt återval - måste Obama inte bara omfamna kvinnofrågor.

Kvinnor måste bli synliga som ministrar och på höga poster i administrationen. Hittills har det varit män som dominerat Obama-kampanjen.Hillary Clinton säger själv att möjligheten att hon blir presidentkandidat igen är "i stort sett lika med noll." Samma sak med en ministerpost eller en plats i Högsta domstolen. Hon vidhåller att hon kommer att arbeta hårt i senaten. Men utesluter inte "specialuppdrag" om presidenten skulle be henne.
Britt-Marie Mattsson
USA (texten av GP efter Britt-Marie Mattsson av bilden av blogsarkiv.)

No hay comentarios: