Vistas de página en total

martes, diciembre 7

el texto del GP de hace pocas horas da cuenta de la detención

Julian Assange gripen
Wikileaks grundare Julian Assange har gripits, uppger Londons Metropolitan Police för Reuters. Assange misstänks för bland annat våldtäkt i Sverige, anklagelser som han förnekar.
Assange inställde sig på en polisstation i London vid klockan 10.30 svensk tid. Senare i dag ska han framträda i domstol, som ska ta ställning till om han kan utlämnas till Sverige.
Assanges advokater sade tidigare i dag att han kommer kämpa emot att utlämnas till Sverige. Väl i Sverige oroas de över att Assange kan komma att skickas vidare till USA.
– Jag tror att han kommer att få en rättvis utfrågning i Storbritannien men att hans möjligheter till en rättvis rättegång om han skulle bli utlämnad till USA, vilket är ett verkligt hot, är nästan obefintliga, sade en av Assanges Londonbaserade advokater Jennifer Robinson till australiska ABC.
Assanges svenske advokat Björn Hurtig säger att hans klient sannolikt kommer att bli utlämnad hit eftersom man i andra länder som har avtal med Sverige brukar följa domstolsbeslutet här.
– Men han kommer nu närmast att bestrida utlämning och jag vet inte hur lång tid processen tar i England, som ju har ett annat system för överklagande till exempel. Jag har varit med om att det kan ta upp till en månad, säger Hurtig till TT.
När Assange väl kommer till Sverige kommer han omedelbart att ställas inför en häktningsdomare som ska pröva frågan om han ska vara häktad en gång till.
– Åklagaren har begärt honom häktad för att hon vill förhöra honom. När ett förhör har skett tror jag att han kommer att släppas, eftersom det vore oproportionerligt att hålla honom fortsatt häktad. Dessutom tror jag att misstankarna mot honom kommer att släppas eftersom han inte begått något brott, säger Hurtig.
Assange har tidigare uttryckt oro för att bli utlämnad från Sverige till andra länder. Samtidigt påstår hans brittiske advokat att jakten på Assange har politiska motiv.
- Det finns en möjlighet att det stora landet i väst tycker att det här är ett gyllene tillfälle att sätta klorna i honom, sade hans svenske advokat Björn Hurtig till SVT:s Rapport.

No hay comentarios: