Vistas de página en total

viernes, enero 9

Pressmeddelande 9 januari 2009Utrikesdepartementet
Biståndsminister Gunilla Carlsson bjuder in en rad organisationer till ett möte om den humanitära situationen i Gaza på tisdag den 13 januari
- Sverige är en av de största givarna till Västbanken och Gaza. Många enskilda organisationer som är verksamma inom det svenska biståndet har ett stort engagemang och en djup kunskap om behoven i de palestinska områdena. Jag vill samla denna kompetens inför de omfattande humanitära utmaningar som stridshandlingarna i Gaza nu ställer oss inför, säger Gunilla Carlsson.
En varaktig vapenvila, humanitärt tillträde och ett hävande av Gazas ekonomiska isolering är avgörande för fred och utveckling i de palestinska områdena. Regeringen välkomnar resolutionen i FN:s säkerhetsråd om ett eldupphör och kräver att folkrätten inklusive den humanitära rätten respekteras fullt ut.
Parallellt med de diplomatiska ansträngningarna att få till stånd ett eldupphör och en återupptagen fredsprocess krävs förberedelser för humanitära- och återuppbyggnadsinsatser. Sverige har ett omfattande utvecklingssamarbete med de palestinska områdena och har utökat sitt humanitära stöd till Gaza. Nästa steg är att göra en inventering av möjliga kommande insatser från svensk sida, för att snabbt kunna bidra när förutsättningar finns.
- Jag vill fånga upp det breda engagemang som finns i Sverige för de nödlidande människorna i Gaza. Vi ska samla de kunskaper och resurser som finns i syfte att förbereda ett starkt svenskt bidrag när en varaktig vapenvila kommer till stånd, säger Gunilla Carlsson.
Mötet äger rum på Utrikesdepartementet på tisdag den 13 januari. Inbjudan skickas till berörda organisationer under fredagen.

No hay comentarios: