Vistas de página en total

jueves, mayo 3

Cada vez está resultando más difícil tener obtener el carnet de Identidad en Suecia

El Instituto del Inmigrante, asociación que se ocupa de analizar y propagar los derechos y deberes de los inmigrantes en Suecia, y cuya casilla la verán ustedes al pie de ésta nota, publica que con las reglas actualmente vigentes, se hace más y más difícil obtener un Carnet de Identidad y por ende la ciudadanía o el pasaporte. El anuncio está en idioma sueco:

Utländska medborgare nekas id-kort
Utländska medborgare bosatta i Sverige får inte det nationella svenska id-kortet om de inte blir svenska medborgare. Hälften av invandrarna är och förblir utländska medborgare. Det har funnits planer på att det nationella svenska id-kortet skulle också kunna utfärdas för utländska medborgare med uppehållstillstånd i Sverige.
Ett problem idag är att de får inte heller längre ett vanligt id-kort som skulle kunna gälla som legitimation i affärerna.
Från den 1 januari i år har Svensk kassaservice och bankerna ändrat sina regler om utfärdandet av id-kort. Sökanden måste följa en procedur som inte alltid går för sig. Man måste nämligen visa svensk legitimation, svenskt körkort, svenskt pass eller nationellt svenskt id-kort.
Svensk kassaservice skriver: “Saknar du en fullgod legitimation ska nära släkting (t ex maka/make/registrerad partner/vårdnadshavare/myndigt barn) intyga att du är du. Den som intygar ska visa fullgod legitimation och ska kunna styrka släktskapet med ett personbevis”.
I praktiken innebär att flyktingar inte kommer att få svenskt id-kort i framtiden, och inte heller EU-medborgare. Allt vore väl om handeln och andra inrättningar godkände utländska pass eller utländska nationella id-kort. Så är det inte i Sverige. Vill man t.ex. betala med kontokort då får man bara göra det genom att använda pin-koden, vilket det inte går att göra i alla affärer.
Du som drabbas kan protestera. Skriv ett brev till registrator@justitie.ministry.se, registrator@regeringen.se, eller till konsumentverket@konsumentverket.se.

--------------------------------------------------------------------------------
Immigrant-institutet är en ideell förening. Vi arbetar med få ekonomiska resurser, men vi strävar efter att informationen ska vara korrekt. Är du osäker och tror att informationen inte stämmer, ta gärna kontakt med oss, så kollar vi uppgiften och ändrar omgående om den är fel. Skriv till migrant@immi.se

No hay comentarios: