Vistas de página en total

martes, febrero 24


(Imagen distribuída por la Corte Real. Los Reyes Gustavo y Silvia y los novios Victoria y Daniel)
Kungen har i många år slagit knut på sig själv när frågorna om Victorias tillkommande haglat. Men när han kom hem från scouthajk i Thailand verkade knutarna ha löst sig, för det första han gjorde var att ringa statsminister Reinfeldt. I söndags lär denne ha varit på Drottningholm och fått beskedet om förlovningen.Och nu har regeringen officiellt givit sin välsignelse till kronprinsessbröllopet.

Victoria var med under dagens konselj på slottet.Mest nöjd borde kungen vara. Ett kronprinsessbröllop är precis vad monarkin i Sverige behöver.Kungen har skickligt stärkt sin position under de senaste åren. Men monarkins motståndare är många och opinionen kan svänga snabbt. Inte minst i riksdagen kan en slumrande republikansk björn, vid till exempel en större skandal, snabbt vakna upp. Monarkins PR-bygge är inte så starkt som man kan tro. Det är inte pålat ända ner till det svenska urberget.Frågan om ett eventuellt kronprinsessbröllop har kastat ett löjets skimmer över kungafamiljen de senaste åren.Det har gått nästan sju år sedan Victoria blev förtjust i sin personlige tränare Daniel Westling.

Hon blir nästa år 32 och han 36. Eftersom Victorias stora uppgift som kronprinsessa är att säkra tronföljden är det verkligen på tiden att de fick ändan ur guldvagnen.Men antagligen tyckte kungen att det behövdes sju år för Daniel att växa in i rollen som kunglig nobless. Nu väntar nya tider för denne man av folket från Ockelbo.En sak är säker, Victoria och Daniel kommer inte att pila över till Las Vegas och gifta sig. Nej, bröllopet blir en ofantligt stor medial händelse.Arrangemanget kräver lång tids förberedelser och är därmed svårt att hålla hemligt.Därför tvingas också kungafamiljen att frångå den gamla traditionen med korta förlovningstider.Bröllopet kommer att tystna republikanerna för åtskilliga år framåt. Först bröllopet och sedan sätter spekulationerna om första barnet igång.

Kungabarnen kommer att födas in i ett samhälle med en förändrad roll för kungamakten.Förr handlade den om makt och politiskt inflytande. Nu är den mer kopplat till underhållningsindustrin. Kungahusen är inte bara mediestyrda de är beroende av medierna. Det goda är att de kan nå ut och påverka opinionen. Men detta beroende har också en svaghet. Minsta lilla skandal blir uppförstorad. Och skulle det ske en större skandal kan det bli monarkins olycka. Att bröllopet blir en publik succé är självklart. Sådana stora arrangemang är hovet bra på. Det blir ingen svårighet för Victoria och Daniel att knyta hymens band. Särskilt inte när de har en scout i familjen.
Peter Lenken
031-62 47 58 (De la redacción del diario Göteborgs Posten de Gotemburgo)

No hay comentarios: