Vistas de página en total

viernes, octubre 24

Efter stormen lugn ...
Mauritius Aira
Hur att förneka att den situation som uppstått med den berömda mars från Caracollo från La Paz hade skapat ångest, oro och rädsla i alla bolivianer inom och utom landet! De tio dagar vi har levt fullt av ångest och blir tvungen att hölls på Plaza Murillo synliga säte för två av de tre grenarna av regeringen att anta de bestämmelser som antagits av senatorer och suppleanter efter 20 timmars överläggning, som påpekats i Medelvärdet Tiderna förändras i historien om Bolivia, att resultatet var väntat. Annars tar angrepp av kongressen skulle ha inneburit en uppdelning av demokrati, som ett tillstånd av inbördeskrig, uppenbarligen varken presidenten själv ville döma av de tårar som blev framför kamerorna i slutet av allt.
Den skenbara segern för MAS på sina motståndare som har lämnat ännu mer försvagas och det har lett till folkliga firandet märkning av antagandet av den nya texten eftersom det är "smink eller lagas" som vissa kallas det var att erkännas av kongressen och kommer att överlämnas till en folkomröstning eftersom det sänder konstitutionen, en formalitet som kommer, som nästan alla politiker i Bolivia list så att kommer att ge upphov till nya staket, ny konfrontation som väntas bli mindre virulenta än under den senaste tiden.
Söker du bra, kanske den nya konstitutionen är inte så vårdslös och överväldigande för företagare, konservativa, liberaler och framstegsvänliga som har kämpat för regler för samexistens, harmoni och förståelse mellan hela gruppen. Faktum är att MAS har erkänt att hans projekt inte var försvarbart i blod och eld och utan att ändra ett kommatecken i den ursprungliga, det viktiga innovationer som nu innehåller lite mer än nödvändigt och därmed kräva arbete språk teknik som har som aktörer i dialog i Cochabamba och sedan i Encerronas av den lagstiftande palats. Mer än en angelägen observatör har sagt att de politiska aktörer som överlåts till MAS, verkar ha gjort sina beräkningar och mätningar och har utarbetat strategier för att driva in i styrelsen val och bli "den funktionella oppositionen att hädanefter" behöver för att förtjäna titeln på demokrati.
Det är samma analytiker Centa Reck att upprepas "Santa Cruz var upprepa syndrom som inte lyckas och kan komma in på den sida av Stockholmssyndromet, smickrad, försvarar och till och med förälskar sig i dem som jagar dem." Ändå finns det beteenden som korrekt. Tillståndet för belägra inte kan fortsätta och att politiska fångar släpps och låta landsflyktiga att återvända till moderlandet, de kidnappningar har till slut och rättsstatliga principer för att styra igen, annars kommer det i går, och stängslet claudication av motstånd kommer att vara en skärmytsling under en koptiska vi, MNR, den populära Unity stödja de faktiska omständigheterna i ett politiskt avtal som enligt uppgift kommer att ingående av nästan tre år av kris och oenighet.
Det är också fungerat som en mea culpa av MAS, som kastade överbord den konstituerande församlingen, de blodiga händelserna i Sucre, scener som Oruro och La Glorieta raderas, kongress ersättas av det konstituerande och gjort korrigeringar i enlighet med de parter som anges, diskvalificeras ovanstående. Något som inte skulle ha hänt någon annanstans i Bolivia. För alla bolivianer är tillfredsställande för kongressen att återfå sin status som en legitim och naturlig arena för politisk debatt, beklagar att det slöseri med tid, resurser, människoliv för att vilja neka honom hans rättmätiga roll att lagstiftaren.
Alla håller med om att texten i NCPE är inte känt i detalj, det är ännu inte perfekt och kommer att behöva förklaras eller socialiserade som det kallas idag. Det gick inte att nå en överenskommelse bolivianer blev det nödvändigt att ta till internationella leverantörer att åtminstone denna gång bidragit till att förtydliga och korrigera Beslutsförfaranden. De som fortfarande har betänkligheter med den godkända får rösta emot den folkomröstning som skall hållas den 25 januari 2009.

No hay comentarios: