Vistas de página en total

miércoles, septiembre 17

Stöd innebär inte blankocheck. Så bör tolka Evo Morales och i förlängningen Hugo Chávez resultatet av det extra möte med nio presidenter i regionen, inklusive dem i Santiago, Chile, efter den svåra situationen i Bolivia. Unionens toppmöte i sydamerikanska nationerna (Unasur) med framgång. Det var försäkrad, faktiskt, före undertecknandet av det så kallade förklaring av valutan. Detta berodde i synnerhet på det villkoret att sätta Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva att delta: att de stridande parterna i Bolivia lägga ned sina aggressiva attityd. Vi lyckades. Inte allt har meriter Lula, naturligtvis, men toppmötet har inte haft samma effekt utan hans närvaro.
Även ett annat tillstånd drivs av Brasilien och respekteras av andra regeringar har ingen utomstående inblandning i Bolivia, utanför de viktigaste bundsförvant Morales, Chavez, varit den första att bryta med detta krav eftersom han sympatiserar med honom Genom ett överklagande lika absurt som utvisa den amerikanske ambassadören i Caracas, efter anläggningen identiska beslut i La Paz, för att visa hur starka band binds upp i Anderna.
Om drama ur Bolivia genom FBI konspirationer, kanske som den skandal utbröt i påsen Argentina, allting skulle vara lättare. Inte bara nio, men alla presidenter kunde underteckna en protest mot intrång. Chavez och Morales dock inte upprepa med sina misstankar och lyckligtvis imitatörer. Strax hjälpt, innan toppmötet, Chavez exabruptos mot hans par George W. Bush i synnerhet och amerikaner i allmänhet despectivamente kallade pitiyanquis "(sedvanliga förakt i Venezuela som härrör från franska Petit, små). Inte heller hjälpte det, upprörs av den globala ekonomiska misslyckandet.
Området lämpar sig för att lösa situationen i Bolivia skulle ha varit Organisation of American States (OAS), särskilt efter att ha löst krisen mellan Colombia, Ecuador och Venezuela, deklarerade sista mars efter det militära angreppet mot FARC i Colombia territorium Ecuadorian. Denna gång är de nio presidenter som deltog, med påfallande frånvaron av peruansk Alan García, föredrog att använda paraply av Unasur föga av en anledning: att undvika ytterligare konfrontation med Förenta staterna som är medlemmar i OAS.
Lösa problemet, åtminstone tillfälligt, men skapa ett prejudikat i något som hjälper bevara etablerade institutioner och de normala kanalerna för förhandlingar i fråga om skillnaderna mellan dess medlemmar eller interna problem i en av dem. För det villkor som till Lula, snarare än av den nära förestående toppmötet som tillsätts av presidenten i Chile, Michelle Bachelet, Morales kom överens om att sammankalla en dialog med prefekter (guvernörer) av den inofficiella departement i Bolivia. Det som inte är förhandlingsbara, varnade han, var massakern på 15 bönder i Pando. Faktum är att prefekten i det departement, Leopoldo Fernandez, greps i går anklagade för att ha uppmuntrade våld och misstänkt för att ha rekryterat brasilianare och peruaner hyrda mördare att begå de brott för vilka, utöver de döda fanns 37 och skadade fler än 100 saknas. I Pando, som i Santa Cruz, Beni och Tarija, departementen rika Andinska Crescent, har utlöst under de senaste tre veckors våldsamma protester mot Morales planerar att samråda med allmänheten om den nya konstitutionen, kapning och inhemska socialist, och hans ovilja att återlämna medel som kommer från skatt på mineraloljor, som skapats under senare form.
Den Unasur har rekommenderat de stridande parterna att koncentrera sig på att finna en lösning och, utan att nämna, ogillade den antiimperialistiska slagord och sjuttio Chavez och Morales backar avvisas. Vi är, i sanning. Avvisning på grund av att överväga presidenter också licenser som har vidtagits för att möjliggöra Chavez att ingripa i Latin Americas indirekt i tvisten mellan Förenta staterna och Ryssland i Kaukasus-regionen, till följd av konflikten i Georgien, och missilsköld För godkännande för installation i länderna i det forna sovjetiska bana som Tjeckien och pollinier.
Det är dock ingen gav rättegång eftersom det var felaktigt betraktas som en intern fråga för Venezuela. Det är inte, egentligen, inte heller är en intern affär i Argentina skandalen i påsen, avslöjades av leveranserna, som en venezuelansk såpopera, från Miami. Inte för inte Chavez inbjudan till Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, sammanfaller med att ersätta den fjärde Fleet's Southern Command. Utöver detta beslut förefaller särskilt relevanta, i synnerhet för de få vänner som hade kunnat skörda frukterna av Bushadministrationen, är inte casual American besvikelse under dessa omständigheter.
Det var bra att de andra ordförandena för de Unasur går med på att inte ladda bläck med konspirationsteorier och att det i den undertecknade handlingen, riktat till stöd med avseende på ett demokratiskt valda myndigheterna i Bolivia. Detta stöd ska dock inte tolkas som Morales och ännu mindre av Chavez som ett fribrev, utan som ett kapital som president i Bolivia, inte hans Bolivarian pair måste du investera i dialog och harmoni efter flera år märkt trunkerade av regeringar och kämpar för politiska, ekonomiska och etniska.
Morales är inte längre den aymara "chomp" (tröja) flerfärgande uppfyllt en dröm, men ordföranden för ett suveränt land som röstade massivt för honom och ratificerat, utan innebär att avviker från demokrati önskvärt , Det sker i samförstånd, och avser att införa en konstitution på en nyckfull, en skatt eller en lag med fler externa inre samtycke. Detta medgivande yttre ofta sammanfattas med Chavez. Och om innan det kan vara roligt, idag är fördärvlig. I hans fall, för bekvämlighet och samhörighet. I andra länder, som Argentina, bara för enkelhetens skull.

No hay comentarios: