Vistas de página en total

sábado, diciembre 19


sesionaron de 10 de la noche a tres de la mañana. algo impensable.
no surgió ningún documento sólo un acuerdo para proseguir en 2010 México

- Låt oss tala klarspråk, jag hade önskat mig mer. Det här kommer inte lösa klimathotet. Men det är ett första steg, ett viktigt steg, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens efter mötets avslutande på natten mellan fredagen och lördagen.

Det danska ordförandeskapet ska nu presentera utkastet i det stora plenarsammanträdet vid klimatkonferensen, i vilket samtliga länder ingår. Därefter ajourneras mötet, för att sedan återupptas för en allmän debatt. Alla länder måste vara eniga för att förslaget ska antas.

I överenskommelsen enades man om ett åtagande från i-länder på 30 miljarder dollar under perioden 2010 till 2012 för en så kallad snabbstart för anpassning, utsläppsminskningar, forskning och kapacitetsuppbyggnad i utvecklingsländerna, inklusive finansiering för att förhindra avskogning. Även mobilisering av finansiering från år 2020 för utvecklingsländernas behov tas upp i överenskommelsen och beräknas till 100 miljarder dollar per år från och med 2020.
- Vad vi ville uppnå när vi kom hit till Köpenhamn var att ta oss ur dödläget. Antingen gör vi något eller så landar vi i ingenting. Och nu har vi sett länder göra ansträngningar och sätta upp mål. Även länder som sa att de inte skulle göra några åtaganden har presenterat siffror, sa Fredrik Reinfeldt.

Till överenskommelsen kopplas en bilaga där länderna eller landgrupperna kan fylla i sina åtaganden när det gäller utsläppsminskningar eller klimatinsatser. Reinfeldt betonade att överenskommelsen inte är tillräckligt ambitiös för att EU ska ändra sitt utsläppsmål till 30 procents minskning till år 2020.

En fond, the Copenhagen Green Climate Fund, föreslås i överenskommelsen. Genom denna ska pengar kanaliseras för att stötta olika satsningar på anpassning, utsläppsminskningar och teknologiutveckling. En mekanism ska också etableras för att trappa upp tekniköverföring mellan utvecklade länder och utvecklingsländer.

På presskonferensen deltog också EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
- Denna överenskommelse är bättre än ingen alls, men den ligger helt klart under vår målsättning. Jag döljer inte min besvikelse, sa han, och tillade:
- Men det är första steget i en väldigt viktig process.

Under natten och förmiddagen fortsatte diskussionerna i plenum för att få fler parter att ansluta sig till överenskommelsen. Hela överenskommelsen kommer att publiceras på http://www.unfccc.int

No hay comentarios: