Vistas de página en total

jueves, agosto 6


el buen uso del agua potable
aprovechando el tradicional festival del agua mundialmente conocido, la ciudad de Estocolmo compartirá sus experiencias con delegados de los 27 países de la Unión y miles de otros invitados que durante cinco días reflexionarán sobre el mejor uso del agua que viene resultando ser cada vez más escaso y más valioso. (afiche y texto en sueco de la Presidencia de la UE)

Målet är att Europa ska ha rent och bra vatten och hållbara vattenresurser år 2015. Snart ska det första åtgärdsprogrammet presenteras för kommissionen så vi befinner oss vid en kritisk tidpunkt. Länderna i EU behöver utbyta erfarenheter och diskutera hur vattenproblemen ska tacklas. Det säger Ann-Louise Månsson på Miljödepartementet som är en av talarna på mötet.

År 2009 är fyllt av utmaningar för de europeiska vattenmyndigheterna. För första gången ska alla EU-länder presentera förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för sina avrinningsområden, det vill säga alla vattenområden med sjöar, åar och floder liksom kustområden och grundvatten. Det handlar bland annat om att kontrollera vattenkvaliteten. En bra sötvattenkvalitet leder i sin förlängning också till bättre havsmiljö då det mesta inlandsvatten någon gång når havet.
- Alla EU-länder har haft olika sätt att hantera vattenfrågor på. På mötet kommer representanter från en rad länder berätta hur de arbetat, säger Hanna Tornevall på Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikt. Hon är med och arrangerar mötet som börjar den 19 augusti.

Förvaltningsplanen som varje land ska ha på plats i år ska hjälpa till att förbättra ytvattnet, minska föroreningar som orsakas av utsläpp av farliga ämnen, skydda grundvattnet, förebygga föroreningar, säkra en balans mellan nyttjande och förnyelse och bevara skyddade områden.
- Jag kommer att ta upp vikten av sektorsöverskridande samarbete mellan bland annat jordbruk, fiske och energi och annan näringsverksamhet för att uppnå renare vatten, säger Ann-Louise Månsson om sitt tal som kommer att avsluta evenemanget.

En del av mötet kommer att handla om klimatförändringar och utmaningen som de innebär för vattenförvaltning. För Sveriges del kan klimatförändringarna komma att innebära ökad nederbörd som hotar dammar, höjer havsnivån och orsakar fler översvämningar. För ett land i södra Europa kan effekterna bli de motsatta med torka och vattenbrist.
- Vi behöver diskutera hur vi ska anpassa oss till detta. Hur anpassar vi jordbruket? Hur ska vi förse södra Europa med vatten?, säger Ann-Louise Månsson.

Mötet går av stapeln på Älvsjömässan i Stockholm och 120 personer från hela EU har anmält sitt deltagande.
- Målet är att lära oss av varandras erfarenheter. Jag hoppas också att många kontakter knyts och att deltagarna får inspiration och känner att det de arbetar med är viktigt, säger Hanna Tornevall.

Samma vecka är det Världsvattenveckan i Stockholm. Läs mer via länkarna till höger.

No hay comentarios: