Vistas de página en total

miércoles, julio 9

nota del editor: el artículo de referencia apareció entre otros en GP (Correo de Gotemburgo) y tiene relación con la política sueca en la Unión Europea sobre el tema de la inmigración, puesto que como están ustedes enterados el primero de julio ha tomado posesión Sarkosy como presidente de la EU durante medio año siendo su tema "los inmigrantes en la UE" que continuará en debate hasta octubre cuando se adoptará una línea política común. Por el momento el texto va en idioma sueco que traduciremos hroas más al español:

Europa behöver fler invandrare (Europa necesita más inmigrantes)

Den 1 juli tog Frankrike över ordförandeklubban i EU och ska leda arbetet det kommande halvåret. Frankrike prioriterar migrationsfrågor i sitt ordförandeskap. Det märks inte minst genom att de kommer att presentera ett förslag som man kallar en europeisk pakt för migration och asyl som ska antas på toppmötet i oktober.
Förslaget presenteras på det ministermöte som inleds i Cannes i morgon. Från svensk sida tycker vi att det är bra att migrationsfrågorna lyfts fram och att de diskuteras i ett bredare perspektiv än enbart som asylfrågor.
I vår globaliserade värld blir frågor om rörlighet över gränser alltmer framträdande. Ökad rörlighet och ökad efterfrågan på arbetskraft visar ett behov av fler lagliga vägar in i Europa. Samtidigt ser vi en ökad insikt om migrationens goda effekter på den ekonomiska utvecklingen i fattiga länder genom bland annat de pengar som migranterna sänder hem. Förra året var värdet av dessa pengar över 240 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som världens samlade bistånd. Pengarna är för många fattiga länder den viktigaste inkomstkällan. Det är en kraft som inte ska underskattas och ett viktigt perspektiv när vi diskuterar migration i EU. Migrationspakten bör därför ha sin utgångspunkt i att migration är något positivt och tydligare peka på behoven av ökad invandring till Europa i ljuset av en allt äldre befolkning och arbetsmarknadens behov. Migrationspakten bör utformas så att både sändar-, mottagarländer och migranterna själva kan gynnas.
Regeringen anser att vi ännu inte har nått ända fram, men att steg har tagits i rätt riktning. I de diskussioner som förts om paktens utformning har Sverige fått gehör för många av våra synpunkter. Det tidigare kritiserade förslaget om ett integrationskontrakt har till exempel strukits, vilket är bra. Liksom FN:s flyktingorgan, UNHCR, vill vi från svensk sida också se större engagemang när det gäller vidarebosättning av kvotflyktingar. En gemensam flyktingkvot för hela EU ger fler flyktingar skydd.
Regeringen och miljöpartiet har föreslagit ökade möjligheter till arbetskraftsinvandring. Det utgår från att det är arbetsgivarens egen bedömning av sitt behov av arbetskraft som ska vara avgörande för om arbetskraft får rekryteras utifrån. Arbetsgivaren vet bäst vilket behov som finns av arbetskraft, det tycker vi också borde få större genomslag i pakten.
Trots att delar av förslaget fortfarande behöver omarbetas är vi positiva till det franska initiativet. Det är bra att migrationsfrågorna uppmärksammas, men det ska vara som något positivt. Migrationspakten tillför politisk energi till asyl- och migrationsområdet, inte minst i arbetet med ett gemensamt europeiskt asylsystem. EU ska dessutom ha ett nytt femårsprogram för asyl- och migrationsfrågorna från 2010. Pakten blir ett viktigt avstamp i denna process som kommer att vara en stor fråga under det svenska ordförandeskapet i EU nästa höst. Vi ser fram emot det.

No hay comentarios: