Vistas de página en total

martes, octubre 6


lula estuvo en Estocolmo con Reinfeldt
trataron varios asuntos al máximo nivel

Inom ramen för det strategiska samarbetet mellan EU och Brasilien ska nu det tredje toppmötet hållas i Stockholm. Samarbetet etablerades vid det första toppmötet i Lissabon för två år sedan och utvecklades i Rio i december 2008 då en treårig gemensam handlingsplan antogs.

Statsminister Reinfeldt är i rollen som ordförande i Europeiska rådet värd för toppmötet som kommer att fokusera på klimatförändringarna och den globala ekonomiska krisen. Mötet blir ett viktigt avstamp inför toppmötet i Köpenhamn om klimatfrågor. Och Brasilien är ett av de länder som betonat de sociala aspekterna och konsekvenserna av den ekonomiska krisen för de minst utvecklade länderna. Diskussionerna som hållits på G20-mötet i Pittsburgh 24-25 september, där bland annat återhämtningen i ekonomin och de offentliga finanserna diskuterats, kommer också att följas upp. Toppmötet kommer också att gå igenom regionala och internationella frågor samt följa upp en rad olika processer inom den breda bilaterala relationen EU-Brasilien.

Förutom Brasiliens president Lula da Silva deltar även landets utrikesminister Amorim och industriminister Jorge. Från EU medverkar EU-kommissionens ordförande Barroso, utrikeskommissionär Ferrero-Waldner, handelskommissionär Ashton samt ministrar från ordförandelandet, bland andra utrikesminister Bildt.

I samband med toppmötet kommer en konferens mellan brasilianska och europeiska näringslivsföreträdare, ett så kallat Business Summit, att äga rum. Även bilaterala möten mellan Sverige och Brasilien kommer att arrangeras inom det strategiska samarbetet mellan de båda länderna som etablerades i fjol.

No hay comentarios: