Vistas de página en total

miércoles, enero 5


Wikileaks revela acciones de Evo para controlar los medios en Bolivia

ÄMNE: Bolivia: MORALES manipulerar medieägare

REF: LA PAZ 2569

Klassificerade efter PAS Couselor Denise Urs skäl 1,4 b, d

1. (C) Sammanfattning: Bolivias president Evo Morales fortsätter på offensiven mot medierna, en del av en långvarig kampanj mot den bolivianska medier. Genom muntliga och ekonomiska övergrepp, är den bolivianska regeringen försökte påverka hur nyheterna redovisas i detta land. Den GOB använder finansiella metoder, till exempel slå media med skatt räkningar eller betala stora summor pengar på reklam, för att påverka redaktionella linjer och för att skapa en dimma om sanningsenlighet. Det är också med egna medier för att expandera och förstärka en kultstatus runt Morales. Avsluta sammandrag.

GOB om attacken

2. (SBU) den senaste omgången av politiska attacker mot medierna (Reftel) är del av en pågående kamp.President Evo Morales kallar regelbundet medierna hans "tunga invändningar," och hans "fiender". Trots hans senaste hullingar, men tillägger Morales oftast att han inte mot journalister, men mot media ägare. Rykten har flytande i månader att för att försöka skydda presidenten från hans "fiender" Venezuelas investerare försöker köpa diverse försäljningsställen inklusive La Paz näst största dagstidningen La Prensa, men hittills finns det inga bevis för att anysales har ingåtts.

3. (C) är i stället GOB hotfull medier genom rättegång och visa favorisering i distributionen av dess betydande annons budget för att driva pressen mot en mer positiv bild av sin politik. I ett exempel, skickade GOB La Razón, den största tidningen i La Paz, en skatteutgifterna för nästan $ 5 miljoner för att ha "undviks skatt under 2006."Höga tjänstemän i La Razón spekuleras Public Affairs avsnitt officerare att denna skatt lagförslaget kan ha varit ett försök att skrämma papper att flytta från sina allmänt anti-GOB redaktionella hållning. Skattskyldigheten skulle även sänka värdet på pappret så att det kunde säljas till ett lägre pris.

4. (C) nationalisering av vissa företag har också hjälpt GOB driva sitt tryck framåt. Den 1 maj nationaliserade president Morales kommunikation jätte Entel, en av de största annonsörerna i Bolivia. Den GOB har anklagats för att använda den enorma reklambudget av företagen har det nationaliseras, inklusive Entel, att belöna media som publicerar pro-GOB artiklar och att straffa dem som inte gör det.

5. (C) med ett enda undantag, anti-GOB-tv-nät Unitel, alla de stora medierna i Bolivia acceptera direkt betald reklam från regeringen, inklusive platser som namnge media som "lögnare" och föreslår att bolivianer inte bör lita på vad de läser se, eller höra från pressen.

Ironiskt nog samma media editorialize ofta mot GOB under samma sändningar eller i samma tidningar som bär anti-media-annonser. PAS tjänstemän har bett media direktörer varför de fortsätter att bära GOB annonser, och alla har påpekat att det utan de inkomster det skulle vara svårare att överleva i den mycket konkurrensutsatta marknaden.

Vem äger media?

6. (SBU) Trots att majoriteten av medierna i Bolivia är privatägda, är det svårt att avgöra vem ägarna är. Det finns inga offentliga poster som styrka äganderätten, och företag eller enskilda som äger en majoritetsandel kan sälja utan en offentlig papper spår. Det finns regelbundna rykten om en eventuell försäljning av butiker, men bevis för sådan försäljning är lika med noll och de rykten brukar blekna snabbt.

7. (C) En annan viktig fråga är påverkad av venezuelanska pengar i media. PAS hör regelbundet att Venezuelas affärsmän förhandlar om köp av ett av de TV-nät (oftast kontanter spänns ATB) samt ett flertal tidningar som har ekonomiska problem. Andra hävdar att det är ren spekulation. Ändå har Venezuela pengar byggt en tekniskt starkare, kallas pro-förvaltning, populistiska medienät i huvudsak bolivianska städer, Radio y

TV Populära

8. (C) La Paz, näst största dagstidningen La Prensa rapporterade att Morales har reformerat statligt ägda medier i ett försök att utöka popularitet och kultstatus av ordföranden. Den GOB skapat ett nätverk av radiostationer, en Internet-wire Agency (ABI) och utvidgade räckhåll för statligt ägda TV Kanal 7 med hjälp av en $ 9.000.000 donation från Venezuela för att installera 120 repeatrar. Det finns också rapporter om att budgeten för Channel 7 verksamheten har expanderat genom $ 3.800.000 och att de normala upphandling protokollen har sjunkit. Den politiska oppositionen hävdar att president rekommenderas av en grupp kommunikationsexperter från Venezuela och andra länder.

9. (C) Enligt Morales administration, Kanal 7, Empresa Nacional de Television, har blivit en av regeringens främsta medieverktyg, ofta presentera vinklad och vilseledande uppgifter, öppet propagera för presidenten och hans politik, och tilltron till oppositionen. Kanal 7 är inriktad på att expandera nå och påverka hela landet.Förvaltaren av Channel 7 meddelat att man uppgraderar till den digitala tekniken, en kostsam investering av bolivianska normer. För ett år sedan tillkännagav Channel 7 mottagande av en donation av utrustning från okända källor för att förbättra sin räckvidd i departementen La Paz och Santa Cruz, och att det hade köpt 50 nya repeatrar kan delas ut till avlägsna platser i väster och Amazonas-regionen. Efter den iranska presidentens besök i Bolivia i början av 2007 rapporterade vissa publikationer som Kanal 7 skulle få en stor donation (vissa rapporterade den avsedda donationen skulle vara en flera miljoner dollar investeringar) för att stärka nätverket statliga televisionen, men det har inte funnits några tecken att detta kommer att bli verklighet. Iranska medier rapporterar nu att donationen kommer att vara i form av spanskspråkiga programmering. Kanal 7 sänds också Venezuelas regering ägs Telesur programmering inom ramen för sin ordinarie dagliga schema.

Vem äger tryckta medier?

10. (SBU) Två stora mediekonglomerat tycks egen flesta medier i Bolivia. Spanska gruppen Prisa (ägare av spanska dagstidningen El Diario) äger La Razón, ATB, en privat tv-nät, och Extra en billig sensationsinriktade dagligen. Den andra medier konglomerat vars Canelas och Rivero familjer äger de flesta av de stora nationella dagstidningarna i hela thecountry. I La Paz äger de La Prensa, i Santa Cruz, ledande tidningen El Deber, i Cochabamba ledande dagliga Los Tiempos, de äger också den enda dagliga i El Alto, El Alteño, i Sucre, Correo del Sur, i Potosi, El Potosi , och i Tarija, El Nuevo Sur. Den Canelas-Rivero gruppen papper är i allmänhet kritiska till regeringen. Andra mindre, oberoende ägda tidningar kämpa för allt mer krympande privata sektorn reklamintäkter och accepterar ofta GOB reklam för att fortsätta skriva.

Kommentera

11. (C) Bolivias media miljö blir allt svårare. Den GOB, med hjälp av stora venezuelanska investeringar har använt ekonomisk press i ett försök att ändra den redaktionella linjen i media, och att påskynda eller framkalla försäljning av medier. De regelbundna rykten om förestående försäljningen av media kan vara en rökridå för att täcka en faktisk försäljning, kan de vara en väcka att skrämma media, eller de kan helt enkelt vara fantasi medieägare. Det är alltid möjligt, dock att media kommer att säljas utan allmänhetens kännedom, ändrad uppfattning-ledaren landskap i landet.

Avsluta kommentar. (Bilden tillhör av verket av Diego Licenblat skultör vid silikon av Evo Morales)

No hay comentarios: