Robotarna tar över på SKF


Efter två års förberedelse, planering och byggstök i SKF:s D-fabrik i Gamlestaden, invigdes idag , under vissa högtidligheter den nya digitaliserade produktionsprocessen, som ska ersätta den gamla och delvis manuella som rullat på sedan 1970-talet. Göteborgsfabriken blir den första i sitt slag i världen.
- Detta är den fjärde industriella revolutionen som göra att vi kan öka volymerna, vår kapacitet och korta ställtider och som gör att vi kan bli mycket konkurrenskraftiga på marknaden, säger Alrik Danielson och tackade hela produktionsteamet som jobbat ända in i det sista för att bli klara.


SKF har redan tjuvstartat och producerat 230 000 sfäriska rullningslager i den nya snart helautomatiserade fabriken. 22 robotar kommunicerar med varandra sköter hela arbets- och mätprocessen parallellt – hela vägen. Här tillverkas cirka 800 000 lager per år och det mesta går på export.
Från att ha varit 130 anställda i D-fabriken, är det nu 30. Övriga har gått vidare till nya uppgifter på SKF.


- Det här är en unik produktion inom lagerbranschen som vi kommer att införa i fler fabriker i koncernen. Investeringsprogrammet kommer att öka vår globala konkurrenskraft och flexibilitet gentemot våra kunder, säger Luc Graux, tillverkningsdirektör på SKF.


Sten Karlsson, som är projektledare förklarar vad det innebär under en rundvandring i fabriken. Och den nya tekniken betyder inte bara att man har mindre personal – men att man sparar väldigt mycket tid.
- I och med att processen är digital tar det ingen tid att ställa in robotarna, de ställer in sig själva. Tidigare kunder det ta ett par timmar att ställa om, säger Sten Karlsson.
Det innebär också att man kan korta produktionslinjerna. Istället för att producera tusentals enheter, kan roboten ställa om för att tillverka de fem speciella rullager som kunden vill ha.


För här talar vi om produkter som används i tung industri som gruvor, stålverk, pappersmaskiner, turbiner, fläktar och pumpar med mera.
- Den här utvecklingen började man tala om för 15-16 år sedan, och nu är vi där, säger Sten Karlsson.


För två år sedan aviserade SKF att man skulle investera 190 miljoner kronor i nya produktionskanaler i Göteborg, som skulle klara intelligent slipning, kortare ställtider och mer effektiv produktion. Samtidigt skulle det förbättra både arbetsmiljö och miljöarbetet som helhet.
I nästa steg kommer SKF att genomföra liknande investeringar i fabrikerna i Schweinfurt, Tyskland, Nilai, Malaysia och Flowery Bransch i USA.


Robotiserade fabriker innebär att det behövs väldigt många färre anställda framöver.
- Men det innebär också att produktionen kan stanna kvar i landet och att företag också till och med kan ta hem produktion igen, säger Alrik Danielson.
För den här sortens produktion kräver högteknologi och väl utbildad arbetskraft.