Tempot i klimatförhandlingarna måste höjas
Närmare 150 stats- och regeringschefer från hela världen är på plats i New York den här veckan för det traditionella öppnandet av FN:s generalföramling, UNGA. EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt hoppas att USA och Kina ska visa starkt ledarskap i klimatfrågan, som är veckans stora diskussionsämne.
Fotograf: Henrik Montgomery/Scanpix
Vid en pressträff på måndagen konstaterade Fredrik Reinfeldt att veckan inleds i klimatets tecken för att därefter gå över till ekonomiska och finansiella frågor när han åker vidare till G20-mötet i Pittsburgh den 24-25 september. I kväll är Reinfeldt, tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, värd för en förberedande arbetsmiddag inför det stora klimatmötet i morgon.
- Vår känsla är att tempot i klimatförhandlingarna behöver höjas. Det är fortfarande väldigt mycket utestående inför Köpenhamnsmötet i december, texten innehåller över tusen formuleringar som man inte är överens om. Därför är det glädjande att USA:s president Barack Obama och Kinas president Hu Jintao inledningstalar på morgondagens möte. Jag har svårt att se att vi skulle kunna nå en global lösning på klimatfrågan med mindre än att de två nyckelaktörerna är med och visar starkt ledarskap, sa Fredrik Reinfeldt.
Världen behöver Obamas ledarskap
Den senaste tiden har den amerikanska politiken kretsat kring inrikesfrågor, men imorgon inledningstalar Obama på klimattoppmötet i FN:s regi. Det är hans första FN-framträdande.
- Vad världen skulle behöva nu är att Obama visar det politiska ledarskap som bara han har förtroende och möjlighet att visa. Att han erkänner den vetenskapliga utgångspunkten är lovande, och en stor skillnad gentemot den tidigare amerikanska administrationen, men jag tror att det måste mer till för att också andra länder ska ta sitt ansvar. Vi vill se löften om att USA ska ta sin del av ansvaret, gärna också med finansieringsinitiativ, för jag tror att många kommer att ställa in sin klimatpolitik utifrån hur USA agerar.
Fredrik Reinfeldt tror inte att klimatfrågan kommer att lösas den här veckan, men han hoppas att fler ledare ska markera tydligt ledarskap och politisk vilja att göra något åt klimatproblemen. Eller, som han uttrycker det, att fler länder ”avviker från sina nuvarande utsläppstrender”.
- Om det politiska ledarskapet är på plats så har vi lagt grunden för att det globala klimathotet också får ett globalt svar. Och om de mycket viktiga presidenterna för Kina och USA kan markera frågans allvar, och sina länders betydelse för att nå en lösning, så har vi kommit en bra bit framåt inför Köpenhamn.
Fotnot: Från EU:s sida är det statsminister Fredrik Reinfeldt, som tillsammans med biståndsministern, utrikesministern och miljöministern representerar det svenska EU-ordförandeskapet i FN:s generalförsamling.
No hay comentarios:
Publicar un comentario