I dag inleds högnivåkonferensen om hållbar stadsutveckling. Elisabet Falemo, som är statssekreterare på Miljödepartementet, kommer att medverka under konferensen.
Fotograf: Karolina Hedenmo/Regeringskansliet
Vad är syftet med konferensen och vad vill vi uppnå?
- Det viktigaste är nog att sätta fokus på den betydelse städer och bebyggelse har för klimatfrågan, och att stärka diskussionen inom EU kring hur städerna kan bli mer hållbara och klimatsmarta. En stor del av all energianvändning sker ju i städerna. Sedan vill vi också koppla diskussionen om hållbara städer i Europa med hur det ser ut globalt. Den snabbaste urbaniseringen sker i Asien och Afrika, och det finns en stor potential för samarbete och erfarenhetsutbyten på det här området.
Konferensens övergipande tema är "eko-effektiv ekonomi", som även är ett av Miljödepartementets prioriterade områden under det svenska ordförandeskapet. Hur hänger hållbar stadsutveckling ihop med eko-effektiv ekonomi?
- Det är otroligt viktigt att uppnå en hållbar stadsutveckling som ett steg i arbetet att uppnå en eko-effektiv ekonomi. Det är nödvändigt att koppla ihop eko-effektiv ekonomi med hållbar stadsutveckling för att få de rätta ekonomiska styrsystemen och de ekonomiska villkoren i den hållbara utvecklingen av städerna. Stadsbyggnad och stadsplanering är också grundförutsättningar för hållbara städer.
Hur gör vi för att utveckla det internationella samarbetet inom hållbar stadsutveckling?
- Det kan nog göras på många olika sätt. Inom EU har vi som sagt ett informellt samarbete kring hållbar stadsutveckling, som syftar till erfarenhetsutbyte och till att skapa en gemensam plattform för stadsutveckling. Från svensk sida finns både exportfrämjande insatser - till exempel SymbioCity-konceptet - som beskriver svenskt kunnande och miljöteknikföretag, och det internationella utvecklingssamarbetet. Hållbar stadsutveckling är ett av de områden som prioriteras inom politiken för global utveckling, och både Sida och FN-systemet arbetar med frågan. Sedan finns det mycket informellt samarbete direkt mellan städer och regioner, till exempel genom vänortssamarbete.
Tror du att andra EU-medlemsstater delar Sveriges syn på och ambitioner på området hållbar stadsutveckling?
- I de sammanhang som jag träffat kollegor och även journalister
från andra länder, har jag märkt att det finns ett jättestort intresse dels för vad Sverige har gjort inom området hållbar stadsutveckling. Dels finns intresse för utbyten av erfarenheter, vilket är en nödvändig del i utvecklingen.
- Jag vill betona betydelsen av den sociala delen. Storstäderna i Europa ser olika ut och har olika förutsättningar för att uppnå en hållbar stad. Jag tror att det är viktigt att kunna visa bilder och konkreta exempel på en hållbar stad kan se ut, så att inte begreppet bara blir teoretiskt. Det är bra att dela med sig av erfarenheter och visa exempel.
Under konferensen ”Europas städer och den globala klimatutmaningen” görs ett besök i stadsdelen Hammarby sjöstad för att visa ett svenskt exempel på hållbar stadsutveckling.
No hay comentarios:
Publicar un comentario