Vistas de página en total

jueves, julio 30

Samarbete för förbättrad läkemedelsuppföljning

Ordförandeskapet i EU var den 29 juli värd för konferensen Assessing Drug Effectiveness – Common Opportunities and Challanges for Europe. Som ett resultat av konferensen kommer ett pilotprojekt på EU-nivå att initieras. Delegater från 27 länder var representerade.

Fotograf: Fredrik Persson/Scanpix

Christina Rångemark Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket, statssekreterare Karin Johansson, Socialdepartementet och generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Samtliga medverkade i presskonferensen och mötet.

Läkemedelsbehandling är en av de vanligaste behandlingsmetoderna inom hälso- och sjukvården. Trots det är kunskapen om läkemedlens effekter i den kliniska vardagen mycket begränsad. Stora resurser läggs på forskning innan ett läkemedel godkänns för försäljning på den europeiska marknaden. Efter godkännandet är däremot uppföljningen av läkemedlets effekter i den kliniska vardagen otillräcklig.

En förbättrad uppföljning ger ett bättre kunskapsunderlag och kan leda till att användningen av läkemedel blir bättre anpassad till den enskilda patientens behov. Det ger också bättre förutsättningar att säkerställa att de pengar som satsas på att subventionera läkemedel används på ett mer effektivt sätt inom EU.
Konferensen är ett steg på vägen mot ökat europeiskt samarbete om uppföljning av effekterna av läkemedel efter deras godkännande. Det syftar ytterst till att ge den enskilde patienten större trygghet och säkerhet genom att ge hälso- och sjukvården ett bättre kunskapsunderlag när läkemedelsbehandling sätts in.
Som ett resultat av konferensen har det svenska ordförandeskapet nu fått positiv respons från delegaterna att initiera ett pilotprojekt på EU-nivå.
- Projektet omfattar insamling av data om läkemedelseffekter och hur resultat kan bli tillgängliga för flera länder och intressenter, säger statssekreterare Karin Johansson. Ett möte kommer att hållas i höst med de aktörer som anmält sitt intresse till att delta i pilotprojektet.

No hay comentarios: