- Det fanns en stor enighet på mötet om att det praktiska samarbetet måste förstärkas. En utgångspunkt måste vara att den enskilde asylsökande i så hög utsträckning som möjligt ska få ett likvärdigt mottagande, och få sin ansökan bedömd efter samma kriterier, oavsett till vilken medlemsstat han eller hon anländer, sa migrationsminister Tobias Billström på en presskonferens efter torsdagens möte.
Det informella ministermötet pågår på Stockholmsmässan den 16 och 17 juli. Ministrarna träffas i olika konstellationer för samtal om migrations-, justitie- respektive inrikesfrågor. Tobias Billström stod som värd då migrations- och asylfrågor diskuterades under torsdagseftermiddagen. Den övergripande frågan under de två dagarna är hur EU ska arbeta på RIF-området under de kommande fem åren, vilket under det svenska ordförandeskapet ska resultera i det så kallade Stockholmsprogrammet.
Solidaritet och fördjupad dialog
Just nu pågår arbetet med att skapa ett gemensamt asylsystem i EU, och unionen har kommit en bra bit på väg. Dock återstår många frågor att lösa. Migrationsministrarna tog på sitt möte på torsdagen upp frågan om solidaritet och ansvarsfördelning – både mellan medlemsländerna och mellan EU och länder utanför unionen. Det handlar till exempel om att visa solidaritet med medlemsstater och länder utanför EU som utsätts för ett hårt migrationstryck. Dessutom vill ministrarna se en fördjupad dialog med länder utanför unionen om kopplingen mellan migration och utveckling, till exempel när det gäller stöd i fråga om kunskaps- och kapacitetsutbyggnad.
På presskonferensen på torsdagseftermiddagen deltog också Jacques Barrot, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för rättvise-, frihets- och säkerhetsfrågor. Han betonade att vikten av att få ett gemensamt europeiskt asylsystem på plats senast 2012.
- Ett sådant system är inte bara tomma ord. Det kan hjälpa oss att ta emot dem som verkligen behöver stöd, sa Jacques Barrot.
Förslag om Balkan
I samband med ministermötet kommenterade migrationsministern även gårdagens förslag från EU-kommissionen om att lyfta viseringskravet för före detta jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro och Serbien.
- Frågan har hög prioritet och vi kommer att göra vårt bästa för att rådet under hösten ska kunna fatta beslut om viseringsfrihet. Ett sådant beslut vore ett konkret steg närmare EU för de här länderna, säger Tobias Billström.
Grundbulten för ministrarnas diskussion på torsdagen – som inte utmynnade i några definitiva beslut eftersom mötet klassas som informellt – var ett starkt stöd för principen att EU behöver fortsatt migration.
- Vi håller helt med om den utgångspunkt som kommissionen haft för sitt meddelande om Stockholmsprogrammet, att väl hanterad migration kan bidra positivt till utvecklingen av både EU och länder utanför unionen, säger migrationsminister Tobias Billström.
Sammanlagt befinner sig omkring 300 delegater på Stockholmsmässan med anledning av det informella ministermötet. Nu följer en sommar och höst av intensiva överläggningar för att mejsla fram Stockholmsprogrammet under Sveriges ordförandeskap.
No hay comentarios:
Publicar un comentario