Vistas de página en total

miércoles, julio 15

la unión europea está seriamente comprometida con la búsqueda de una política de migración que no entre en contradicción con otra política común para el asilo político. puede usted seguir los debates en inglés, en vivo y en directo o a través de los videos que gracias a RREE de Suecia le ofrecemos a la derecha en el link: Nyheter o sea noticias. pinche allí y luego en el logotipo de la presidencia sueca de la EU. realmente impresionante por la calidad y oportunidad de los textos.


Migrationsfrågor i fokus

EU har kommit en bit på vägen i arbetet med en gemensam asylpolitik, men det är en hel del som fortfarande ska lösas. Trots gemensamma regelverk spretar det ordentligt mellan länderna när det gäller flyktingmottagande och beviljande av asyl. I det framtida samarbetet bör därför rättssäkerheten förbättras ytterligare och solidariteten öka. Ordförandeskapet kommer att arbeta för att skillnaderna mellan olika länders asylpraxis, t.ex. mottagningsförhållanden, asylprövning och återvändandepolitik, minskar. Ansvaret för asylansökningarna behöver också delas mer solidariskt i framtiden.

Migrationsfrågorna har också hög prioritet. EU måste bli mer attraktivt för arbetskraftsinvandring så att flaskhalsar kan lösas upp på arbetsmarknaden och fler kan få arbete.

Ytterligare en del av Stockholmsprogrammet är kampen mot gränsöverskridande brottslighet – ett område där det europeiska samarbetet spelar en helt avgörande roll. En viktig fråga för höstens arbete blir att hitta en balans mellan å ena sidan gemensamma åtgärder för säkerhet och å andra sidan den enskildes rättigheter. EU:s verktyg för att hantera brottslighet som terrorism och människohandel måste slipas ytterligare, samtidigt som individens rättigheter bättre än idag måste tillvaratas i EU-samarbetet. En fråga där unionen tidigare har misslyckats med att nå fram till gemensamma regler är den om rättigheter i brottmålsprocessen. En brottsmisstänkt från ett annat EU-land bör exempelvis kunna ges rätt till tolkning och översättning. Detta är något som nu diskuteras i förberedelserna inför höstens förhandlingar.
– Det är ett sätt för EU att lyfta blicken från samarbetet inom polis och straffrätt och ta ett större ansvar för medborgarna. Stockholmsprogrammet kommer till skillnad från tidigare program att ta ett större grepp om frågor som rör individen, säger Signe Öhman vid Justitiedepartementet.

Brottsoffer ska skyddas

Det svenska ordförandeskapet vill också föra in ett tydligt brottsofferperspektiv i Stockholmsprogrammet. Målet är att slå fast vilka rättigheter en EU-medborgare som utsatts för ett brott har, och se till att brottsoffer får stöd – oavsett i vilket EU-land brottet sker. Det är också av stor betydelse för många medborgares vardag att skapa en större rättslig förutsägbarhet. Det måste bli lättare att flytta inom unionen och ha egendom i andra länder utan att stöta på oväntade rättsliga hinder.

Tiden för att förhandla fram Stockholmsprogrammet är knapp. Den 10 juni lade EU-kommissionen fram två s.k. meddelanden där man utvärderar hur man har genomfört åtgärderna i det nuvarande programmet och vad unionen i fortsättningen bör fokusera på. I mitten av juli möts sedan EU:s justitie- och inrikesministrar för ett informellt möte i Stockholm för en första diskussion om hur Stockholmsprogrammet bör se ut (se länken till höger). Därefter följer en höst av intensiva förhandlingar för att unionens stats- och regeringschefer ska kunna anta strategin på toppmötet i december.

- Jag hoppas att Stockholmsprogrammet inte bara får betydelse för de närmaste fem åren utan också kan vara aktuellt femton-tjugo år framåt i tiden, säger statssekreterare Minna Ljunggren.

No hay comentarios: