Suecia es sin duda alguna, uno de los grandes cooperadores para subsidiar acciones conducenes a obtener la Paz y perfeccionar la Democracia en Palestina. Cumpliendo la política iniciada por Olof Palme y continuada desde entonces por la Cancillería, Suecia ha entregado el 15% del presupuesto para ayuda al Desarrollo a la Autoridad Nacional, de ahí el interés de hacer un seguimiento a su desarrollo en medio de las asechanzas de su enemigo sempiterno, el Estado de Israel. En éste artículo que publicó hoy Relaciones Exteriores en dioma sueco, conocemos los detalles:
"Jag vill arbeta för en palestinsk stat"
Sverige är en av de största givarna till det palestinska folket. Förra året ökade Sveriges samlade stöd med 15 procent och uppgick till omkring 640 miljoner kronor. Men att bara ge pengar räcker inte.
Regeringen är övertygad om att det är nödvändigt att arbeta för framsteg också när läget kan tyckas hopplöst. Det gör vi genom ett fortsatt starkt politiskt engagemang för en av parterna framförhandlad tvåstatslösning baserad på folkrätten.
Vi gör det genom ett betydande bistånd som syftar till att lindra de humanitära konsekvenserna av ockupationen och den pågående konflikten, skapa förutsättningar för en återupptagen fredsprocess och främja palestinskt statsbyggande.
Ett framtida Palestina måste vara en stat med internationellt erkända gränser, sammanhängande territorium och en livskraftig ekonomi.
För att uppnå detta måste vi kunna anpassa vårt stöd till nya omständigheter och säkerställa dess kvalitet och effektivitet genom mätbara insatser. Den palestinska myndighetens förvaltning måste reformeras och fortsätta ta krafttag mot korruption.
De senaste åren har palestiniernas situation stadigt försämrats, vilket gjort att omvärldens stöd alltmer inriktats på akuta humanitära insatser.
Israeliska restriktioner och avspärrningar innebär att palestinier förvägras tillträde till halva det ockuperade Västbanken och att området delats upp i tio isolerade områden. Det konstaterade Världsbanken häromveckan.
Framsteg i fredsprocessen förutsätter en förbättrad humanitär situation på de ockuperade palestinska områdena, ett stopp för bosättningarna och för byggandet av separationsbarriären på ockuperad mark.
För Israels del gäller det att omedelbart underlätta rörelsefriheten för palestinierna, att garantera humanitära organisationer tillträde, överföra palestinska tull- och momsmedel, och möjliggöra ekonomisk verksamhet. Och det är bråttom.
För mig är det viktigt att Sverige och andra stora biståndsgivare samtidigt försöker se bortom det mycket allvarliga humanitära läge som nu råder och tar sikte på de ljuspunkter som trots allt finns.
Jag är övertygad om att ökat samarbete på handelsområdet skulle främja den lokala ekonomin och skapa framtidstro.
Det förnyade arabiska, europeiska och amerikanska engagemanget för en fredsprocess i kombination med intensifierade kontakter mellan den israeliske premiärministern Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmoud Abbas är positiva tecken.
Sverige och EU har välkomnat den palestinska samlingsregeringen, vars program är ett tydligt steg i rätt riktning om det åtföljs av att regeringen agerar konstruktivt i praktiken.
För att skapa en palestinsk stat krävs samverkan och politisk vilja. Här skulle flera intressen kunna sammanfalla; israelers, palestiniers och omvärldens. Alla parters säkerhet gynnas av ett fungerande palestinskt samhällsstyre, en livskraftig palestinsk ekonomi, ett välfungerande säkerhetssam- arbete och framsteg på välfärdsområdet.
Svenska och internationella organisationer, exempelvis Palestinagrupperna, Diakonia, Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen och Röda Korset arbetar sedan länge med att främja demokratisk utveckling och öka respekten för de mänskliga rättigheterna på Västbanken och i Gaza.
Jag ser fram emot en fördjupad dialog om hur vi tillsammans kan bidra till
framväxten av en palestinsk stat.
I ljuset av den våldsamma utvecklingen i Gaza betonar vi särskilt det palestinska ledarskapets ansvar för att stoppa våldshandlingarna. Israeliska säkerhetsåtgärder för att skydda sin befolkning måste ske i enlighet med folkrätten.
Som biståndsminister arbetar jag för att detta ska bli året då den humanitära situa- tionen avsevärt förbättras och en politisk förhandlingslösning mellan israeler och palestinier tar form, så att utvecklings- insatserna på Västbanken och i Gaza kan användas till långsiktig uppbyggnad.
Och även om en förhandlingslösning dröjer längre än så, kommer vi aldrig att vika en tum från visionen om ett demokratiskt och livskraftigt Palestina, sida vid sida med Israel, med säkra och erkända gränser för båda.
Jag är nu i Ramallah och Jerusalem för att tala om detta.
Gunilla Carlsson
No hay comentarios:
Publicar un comentario